Biografie

Mijn ontmoeting met de hoelahoep

Het begon allemaal met ritmische gymnastiek, waarbij sierlijke gymnastiekbewegingen werden gecombineerd met het rollen, gooien en sierlijk door de hoepel bewegen. Na schooltijd werd er flink gehoepeld met vriendinnetjes op straat. Een bezigheid die uren kon duren, hoepelen om het middel, om de nek en uiteraard  gooien en rollen.

De jaren verstreken en op een dag op een festival in 2011, waren daar opeens weer hoepels! Een paar dames en heren, die heel sierlijk dansten met een hoepel. Prachtig om te zien, het leek wel of ze één waren met de muziek én de hoepel. De hoepels waren veel groter, dan de hoepels uit de speelgoedwinkel. Bij navraag bleek deze voor mij nieuwe manier van hoepelen, hoopdance te heten. Een ware sport! Het begon weer te borrelen van binnen. Toen een van onze vrienden ook een hoepel bij zich bleek te hebben, volgden meteen vele pogingen om de hoepel om het middel te houden. Eenmaal teruggekomen, volgde een korte zoektocht op het internet naar een professionele danshoepel, met een hieruit volgende bestelling.  Met kort daarop volgend mijn eerste hoopdance cursus bij Anna Loots. Gevolgd door workshops bij Birte Poi, Rico Titou, Mirjam Douma, Babz Robinson, Ann Humphrey, Ninjahoops, Gail O’Brien, Emma Kenna en er zullen er nog vele volgen.

Edoland Photography

Ondertussen is hoopdance niet alleen meer een sport voor mij, maar een manier van leven geworden. Ieder vrij uurtje wordt besteed aan hoopdance. Om even het hoofd leeg te maken en lekker de stress van de dag eruit te gooien.

Op een gegeven moment kom je in een ‘state of flow’, waarbij de bewegingen vanzelf gaan, je geen tijdsbesef hebt en je volledig in de muziek opgaat. Hierdoor kan je sneller leren en boven jezelf uitstijgen, aldus Mihaly Csikzentmihalyi, een Amerikaanse psycholoog en tevens de belangrijkste theoreticus achter dit concept.

Juni 2013 volgde ik de training tot hoopdance teacher bij Karin de Wit en heb ik ‘hulahoops in motion’ opgericht. Januari 2015 studeerde ik af als oefentherapeut Mensendieck en uiteraard ging mijn afstudeerscriptie over hoopdance. Ik heb mijn eigen praktijk in Uithoorn Mensendieck Uithoorn en volgde ik de opleiding Dansante fysiotherapie, waarbij je vanuit technieken uit de moderne dans van Laban/Bartenieff leert om je lichaam met elkaar te verbinden met ademondersteuning. Een ontzettend leerzame opleiding wat mijn manier dansen enorm heeft verandert. Momenteel volg ik de 2 jarige opleiding tot psychosomatisch oefentherapeut.